Opticien

Veel mensen denken dat je bij een opticien alleen terecht kunt om een bril te kopen. Dit was vroeger wel zo, maar tegenwoordig kan je voor veel meer zaken bij de opticien terecht. Zij verkopen naast brillen ook lenzen, zonnebrillen en alle toebehoren, zoals lenzenvloeistof etc. Daarnaast kan de opticien tegenwoordig ook jouw ogen opmeten, hiervoor hoef je dus niet meer naar de oogarts. 

Min of plus sterkte

Zie je het tegenwoordig niet meer altijd zo scherp? Dan kan het zijn dat je een plus of min afwijking aan jouw ogen hebt. Als je veraf slecht ziet heb je een min afwijking. Zie je het dichtbij niet meer zo goed, dan heb je een plus afwijking. Een opticien van Kijk op Ogen kan jouw ogen opmeten om te kijken wat voor afwijking jij aan jouw ogen hebt.   

Leesbril

Als je een plusafwijking hebt, kan je er voor kiezen om een leesbril te kopen. Deze heb je dan alleen nodig als je dichtbij iets wilt lezen. Je hoeft dan niet de hele dag een leesbril op, maar alleen op de momenten dat je echt iets leest.   

Bril of lenzen

Als je veraf niet goed ziet, kan je kiezen tussen lenzen of een bril. Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende monturen te koop. Er is dus vast en zeker ook een montuur te vinden wat jou goed staat. Heb je de voorkeur voor lenzen, dan moet je een keuze maken uit diverse soorten lenzen. Je hebt bijvoorbeeld harde lenzen, zachte lenzen en nachtlenzen. Als je voor de laatste optie kiest, dan draag jij 's nachts terwijl jij slaapt de lenzen. In deze uren wordt de bolling van jouw ogen gecorrigeerd waardoor jij overdag scherp ziet zonder hulpmiddelen. Als jij liever overdag lenzen draagt, moet je kiezen tussen harde en zachte lenzen. Veel mensen vinden zachte lenzen comfortabeler. Ook verlies je deze minder snel als je bijvoorbeeld een bal tegen je hoofd krijgt of valt. Met harde lenzen kan je echter veel langer doen. Zachte lenzen kan je maximaal een half jaar gebruiken, maar je hebt ook maand- of daglenzen waar je dus maar een maand of een dag mee kunt doen. Veel mensen vinden daglenzen erg fijn, omdat ze deze niet schoon hoeven te maken. Ze zetten elke dag gewoon een nieuw setje in. Lenzen die je langere tijd gebruikt moet je dagelijks schoon maken, om ontstekingen aan jouw ogen te voorkomen. De opticien kan jou hier alles over vertellen.  Als jij een plus- of min afwijking hebt, moet je dus heel wat keuzes maken. De opticien kan jou heel goed helpen bij al deze keuzes. Hij is hier tenslotte in gespecialiseerd! Veel succes!

Delen