Audicien bezoeken

De audicien

Wanneer je bij jezelf merkt dat je niet alles meer goed kunt horen, of anderen wijzen je erop dat je gehoor niet meer zo goed is, is het misschien eens verstandig om een bezoekje te brengen aan de audicien. De audicien zal dan je gehoor gaan testen en samen met jou bepalen of je eventueel een gehoorapparaat nodig heb en wat voor soort hoorapparaat.  


Het gehoor 

 

Het gehoor behoort tot één van de vijf zintuigen die een mens heeft. Door middel van het oor kan de mens horen, doordat geluidsgolven worden omgezet tot trillingen die naar de hersenen gaan. De hersenen maken het geluid zoals wij dat kunnen herkennen. Het horen is een heel belangrijke functie voor de mens, want daarmee kunnen wij bijvoorbeeld gevaren lokaliseren. Niet alleen het horen is belangrijk, ook de richting waar het geluid vandaan komt, kunnen wij herkennen met onze oren. Alle geluiden komen in zogenaamde frequenties door naar onze oren. Het verschilt van mens tot mens, maar aangenomen wordt dat een mens in staat is gemiddeld 20 hertz te horen. Maar de één hoort meer dan de andere, dus het zou zomaar kunnen dat sommigen wel 23 hertz horen en iemand anders maar 15 hertz. 


Doofheid

Mensen kunnen om allerlei verschillende redenen doof zijn/worden of minder horen. De bekendste vorm is ouderdom. Het is algemeen bekend dat het gehoor van oudere mensen erop achteruit gaat. Hier is vaak nog wat aan te doen door middel van een gehoorapparaat. Maar doofheid kan ook erfelijk zijn of mensen kunnen ook doof worden door ziekte. Veelvoorkomende ziektes waardoor mensen doof of slechthorend worden kunnen zijn hersenvliesontsteking, rodehond of een verwaarloosde oorontsteking. Ook kan doofheid en slechthorendheid veroorzaakt worden door langdurig bloot te staan aan harde geluiden. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen prelinguale doofheid en postlinguale doofheid. Prelinguale doofheid is aangeboren doofheid terwijl postlinguale doofheid op latere leeftijd ontstaat. 


De audicien

Als je wegens doofheid of slechthorendheid naar de audicien gaat, zal de audicien je gehoor kunnen opmeten. De audicien gebruikt daar speciale meetapparatuur voor, zoals Visual Speech Mapping. Dit apparaat kan het geluid wat de patiënt hoort, omzetten in visuele beelden, waardoor hij beter inzicht krijgt in wat hij/zij hoort. Er zijn speciale audiciens gespecialiseerd op het gehoor alleen, maar je ziet ook regelmatig audiciens, gecombineerd met bijvoorbeeld een opticien. Als uit je metingen blijkt dat je een gehoorapparaat nodig hebt, zal de audicien je aan kunnen bevelen wat het beste bij je past. Het gehoorapparaat wordt na levering nog zeer nauwkeurig door de audicien aangepast, zodat het optimaal voor je afgesteld is.

Kijk voor een audicien in de regio van Naaldwijk bij Linneweever.

Delen