Opticiens

Ziet u het niet meer zo scherp? Dan is het goed om uw ogen te laten testen. Dit kan bij een oogarts, maar ook bij een opticien is dit mogelijk. Zij hebben gekwalificeerde mensen in dienst.


Oogmeting

Als u uw ogen op laat meten, kan daar een min of plusafwijking uitkomen. Bij veel jonge kinderen wordt er een plus afwijking gemeten. Deze afwijking verdwijnt vaak als ze wat ouder worden. Dit heeft met de groei van het oog te maken. Als er een min afwijking is, dan wordt deze alleen maar groter. Op latere leeftijd (40+) kan deze afwijking weer kleiner worden. Veel mensen krijgen dan een leesbril, maar als u een min afwijking heeft, wordt deze vaak kleiner. 


Bril of lenzen

Als er een afwijking geconstateerd is, moet u kiezen tussen een bril of lenzen. Tegenwoordig heeft een opticien heel veel leuke monturen, in allerlei kleuren. Een opticien kan u adviseren over de vorm van de bril die mooi bij uw gezicht past. Kleine kinderen krijgen altijd een bril, omdat lenzen dan nog niet passen. Vanaf ca. 10 jaar is het mogelijk om lenzen te gaan dragen. Het is wel afhankelijk van het kind. Hij of zij moet uiteraard wel hygiënisch omgaan met de lenzen, anders kan hij of zij een oogontsteking krijgen. Het leren inzetten van lenzen is lastig, voor een kind wellicht nog wel lastiger als voor een volwassen persoon. Zij vinden het vaak eng om met hun vinger hun oog aan te raken. Dit vergt dus erg veel geduld. Op latere leeftijd krijgen veel mensen moeite met het lezen van dichtbij. Zoals beschreven, krijgen veel mensen dan een leesbril. U kunt echter ook voor multifocale lenzen kiezen. 


Controles

Het is goed om af en toe uw ogen te laten controleren door de opticien. Zo weet u zeker dat uw brillenglazen altijd de juiste sterkte hebben. Als u lenzen heeft, is het goed om elk half jaar uw ogen te laten controleren. De opticien kijkt dan of uw ogen goed tegen de lenzen kunnen (geen irritaties bijvoorbeeld) en hij of zij controleert dan ook gelijk of de sterkte nog goed is. Bij kinderen zal de sterkte soms heel snel veranderen, dit gebeurt met name in periodes dat kinderen hard groeien. U zult hier verband in zien. Kijk op Oogmerk Tundermann voor een vakbekwame opticien voor Den Haag en omgeving.


Zonnebrillen

Bij de opticien verkopen ze ook zonnebrillen, zowel op sterkte, als zonder sterkte. Tevens verkopen zij ook voorzetzonnebrillen, deze kunt u op uw eigen bril klikken.  Gehoorbescherming Bij een opticien verkopen ze vaak ook gehoorbescherming (tegen harde muziek, luchtdruk, water, etc.)

Delen